Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Τρίτη και 13




Tρίτη και 13 σήμερα και μην περάσεις κάτω από σκάλα, μη δεις μαύρη γάτα και καλύτερα θα ήταν να μην κουνήσεις καθόλου από το σπίτι. Αλλά και εκεί πρόσεξε μη σπάσεις κανά καθρέφτη και για καλά και για κακό μην ανοίγεις την τηλεόραση και κάνει την εμφάνισή του κανας «γκαντέμης»!



Δείτε την Ελληνική ταινία Τρίτη και 13 :
ΕΛΛ ΚΙΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ 13 Ν ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ


Κατά την ελληνική παράδοση, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την ημέρα αυτή η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια του Μωάμεθ του Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453). Έκτοτε γιορτές και γλέντια δεν γίνονταν ποτέ Τρίτη και τα σπιτικά παρέμεναν κλειστά για τους επισκέπτες. Ήταν ένας τρόπος για να μη λησμονήσουμε ως εθνος. Ωραία, και γιατί δεν επιλέξαμε Τρίτη και 29; Όπως παρατηρεί ο “πατέρας” της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

΄Η κατά άλλους η γρουσουζιά κρύβεται αλλού. Όταν οι Οθωμανοί άλωσαν την Πόλη ήταν ημέρα Τρίτη και το άθροισμα της ημερομηνίας της Άλωσης (1+4+5+3=13) βγαίνει... 13. Τρίτη και 13 λοιπόν...

Ακόμη μια εξήγηση: Τρίτη και 13 του έτους 1204 οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού, την Κωνσταντινούπολη.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι... μύθοι για τις αιτίες που θέλουν την Τρίτη και 13 γρουσούζικη μέρα!

Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός όπου «κατηγορείται» γιατί... σπάει την αρμονία και τελειότητα του 12! Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Το 13

12 μαθητές του Χριστού,

12 οι θεοί του Ολύμπου

12 Ιμάμηδες

12 φυλές του Ισραήλ,

12 οι μήνες

12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας

12 οι άθλοι του Ηρακλή

12 τα ζώδια


Το 12+1 θα συμβόλιζε μια νέα αρχή. Αλλά επειδή αυτές είναι πάντα δύσκολες, δεν άργησε το 13 να κατηγορηθεί για όλα τα κακά του κόσμου! Και συνδέθηκε με κακοδαιμονίες, δεισιδαιμονίες και κάθε τι κακό!

Λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β’ πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμά του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου.

13 ήταν και οι μαθητές του Ιησού που βρέθηκαν στο Μυστικό Δείπνο. Οι 12 απόστολοι και ο Ιούδας που πρόδωσε τον Χριστό...

Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου

Στα ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13...

Και κάτι ακόμα, σύμφωνα με τους προληπτικούς: Όταν μία ομάδα δεκατριών αντικειμένων διαιρεθεί στα δύο, στα τρία, στα τέσσερα ή στα έξι, πάντα ένα αντικείμενο περισσεύει. Το "κακό"!...

Πολλοί άνθρωποι είναι προληπτικοί, αλλά πολύ λίγοι το παραδέχονται. Η δεισιδαιμονία είναι συνυφασμένη κυρίως με τις πρώτες φάσεις της ιστορικής διαδρομής του ανθρώπου. Ανάγεται στη συναίσθηση της αδυναμίας του ανθρώπου να ερμηνεύσει με λογικό τρόπο τις αιτίες που υπαγορεύουν την εκδήλωση των φαινομένων της φύσης ή των γεγονότων εκείνων που διαδραματίζουν ρυθμιστικό ή καταλυτικό ρόλο στη ζωή του (όνειρα, ασθένειες, θάνατοι, κλπ).

Έτσι, στην ιστορία όλων των λαών συναντάται η πίστη σε ένα σύνολο δοξασιών που εξηγούν με προλογικό και συμβολικό τρόπο τις ανθρώπινες πράξεις και τα φαινόμενα της φυσικής πραγματικότητας, όπως επίσης και την αδιάσειστη βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος μπορεί με ορισμένες μυστηριώδεις ενέργειες (μαγικές πράξεις, ξόρκια, κ.α.) να επηρεάσει την εμφάνιση των υπερφυσικών δυνάμεων του σύμπαντος ή να ελέγξει τη δράση των φυσικών νόμων. Στο πλαίσιο της αντίληψης αυτής για την οργανική σχέση του ανθρώπου με το κόσμο του, οι πρωτόγονοι θεωρούσαν ότι τα φυσικά φαινόμενα συνιστούν ορατή έκφραση της βούλησης ή της δύναμης κάποιων θεών ή ότι αποτελούν προμηνύματα της τύχης του ανθρώπου (διοσημίες, αστρολογία κ.α.). Παράλληλα, πίστευαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους είναι σε θέση να εξευμενίσουν ή να προκαλέσουν την εμφάνιση των υπερφυσικών δυνάμεων που διέπουν την μοίρα τους.

Όποιος νομίζει ότι μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά με οποιονδήποτε τρόπον από μια μαύρη γάτα, από ένα άτυχο αριθμό ή από οτιδήποτε θεωρεί ο καθένας κακότυχο κάνει μεγάλο λάθος. Βέβαια το να σας πείσω για αυτό είναι κάτι το πάρα πολύ δύσκολο αφού όλες αυτές οι δεισιδαιμονίες ή προλήψεις πηγάζουν από το ανεξάλειπτο και βαθιά ριζωμένο στο ανθρώπινο υποσυνείδητο μεταφυσικό δέος. Σκεφτείτε πόσες φορές η ανθρωπότητα έχει προβλέψει το τέλος του κόσμου – η τελευταία ήταν το περασμένο έτος. Σε όλο τον κόσμο υπήρχαν άνθρωποι που πίστευαν πως αυτή η πρόβλεψη θα μπορούσε να βγει αληθινή. Αλλά ευτυχώς σταθήκαμε όλοι αρκετά τυχεροί, μιας και στοιχεία του άρθρου αυτού είναι από αναδημοσίεση άρθρου του έτους 2013.

Για τους προληπτικούς ανθρώπους ο αριθμός 13 συνδέεται με τη μεγαλύτερη καταστροφή και θεωρείται ο πλέον γρουσούζικος. Για το λόγο αυτό σε πολλά ξενοδοχεία ή νοσοκομεία δεν υπάρχει δωμάτιο με τον αριθμό 13, σε πολλά αεροπλάνα δεν υπάρχει θέση με αυτόν τον αριθμό αλλά και σε πολλά ψηλά κτήρια του κόσμου δεν υπάρχει δέκατος τρίτος όροφος. Είναι χαρακτηριστικό του τρόμου γύρω από αυτόν τον αριθμό πως σε ολόκληρο το Παρίσι, υπάρχουν ελάχιστες διευθύνσεις όπου ο αριθμός 13 έχει τοποθετηθεί. Όλα αυτά λοιπόν δείχνουν πόσο ισχυρή είναι η δεισιδαιμονία γύρω από αυτόν τον αριθμό. Το 13 θεωρείται από πολλούς ο αριθμός της ασυμμετρίας. Αν ο αριθμός 12 συμβολίζει την πληρότητα, την κοσμική τάξη και αρμονία (12 ζώδια), τότε ο 13 αριθμεί το διαμελισμό αυτού του τέλειου κύκλου, την εξαναγκαστική συνέχεια της τάξης που οδηγεί στην ασυμμετρία και το χάος. Επίσης στον Μυστικό Δείπνο του Χριστού, οι παρευρισκόμενοι δεν ήταν ίσοι με τον αριθμό της ισορροπίας, αλλά ήταν δεκατρείς, αριθμός που αντιστοιχεί στον προδότη Ιούδα Ισκαριώτη. Έτσι για τους χριστιανούς ανά τον κόσμο το 13 έγινε ένα μισητό νούμερο. Παρ “όλα αυτά, υπάρχουν και άλλοι αριθμοί που κάποιοι θεωρούν πως φέρνουν ατυχία και προβλήματα. Έτσι, οι Βραζιλιάνοι και οι Ιταλοί πιστεύουν ότι ο αριθμός 17 φέρνει κακή τύχη. Οι Κινέζοι πάλι θεωρούν πως ο αριθμός 4 και 14 μπορούν να φέρουν την καταστροφή.

Η αβεβαιότητα για το τι μπορεί να φέρει το μέλλον τρομοκρατούσε πάντα την ανθρωπότητα και την γέμιζε με πολύ άγχος. Αυτό μας οδηγεί και στις διάφορες δεισιδαιμονίες. Το να καταλάβουμε πως κανένας αριθμός ή κανένας σπασμένος καθρέφτης ή καμιά μαύρη γάτα δεν έχει την δύναμη να επηρεάσει την πορεία της ζωής μας θα μας ανακουφίσει και θα μας δώσει την αίσθηση κυριαρχίας στην ζωή μας.

Όταν μια μαύρη γάτα περάσει από μπροστά σου, σημαίνει ότι το ζώο πάει κάπου.
Groucho Marx

Ηθικά περί φλυαρίας – οργής – δεισιδαιμονίας, Πλούταρχος, Εκδ. Πύρινος Κόσμος
Δεισιδαιμονία και αμάθεια, Γεώργιος Σιέττος

Δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες και τους Ισπανόφωνους λαούς.

Όπου δεισιδαιμονία θεωρείται ο παράλογος φόβος για το υπερφυσικό, η πίστη σε αντιεπιστημονικές δοξασίες περί επιρροής κακοποιών πνευμάτων πάνω στη ζωή μας
Γενικά, η Τρίτη θεωρείται αποφράς ημέρα, δηλαδή γρουσούζικη και επικίνδυνη για τους παραπάνω λαούς. Όταν συμπίπτει Τρίτη και 13, οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ άτυχη και επικίνδυνη ημέρα. Για τους υπόλοιπους λαούς η γρουσούζικη ημέρα είναι η Παρασκευή και 13.

Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» («Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι»). Κάτι ανάλογο ισχύει και στα καθ’ ημάς, όταν οι προληπτικοί μέσα στην Τρίτη αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα. Αντίθετα, η Τρίτη είναι η κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.


Μαύρες γάτες, σκάλες, ο αριθμός 13 και πολλά άλλα. Καθημερινά όλοι μας μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποια δεισιδαιμονία

Από πού ξεκινάνε όμως αυτές οι προλήψεις και γιατί τις ακολουθούμε;

Ο Βρετανός συγγραφέας, Harry Oliver, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο, με τίτλο "Black Cats & Four-Leaf Clovers" και ερευνά τις ρίζες των δεισιδαιμονιών

1. Πέρασμα κάτω από μία σκάλα - Μετά από έρευνα ενός χρόνου στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, ο Oliver αναφέρει πως η δεισιδαιμονία αυτή αναφέρεται στη «σκάλα που σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον τοίχο και το έδαφος, υποδηλώνοντας την Αγία Τριάδα». Προφανώς, το πέρασμα μέσα από αυτό το τρίγωνο δείχνει ασέβεια προς την Αγία Τριάδα και επομένως φέρνει κακή τύχη. Άλλη πιθανή (και πολύ πιο απλή) εξήγηση είναι πως όπου υπάρχει σκάλα, συνήθως κάπως δουλεύει από πάνω και με το να περάσει κάποιος από κάτω μπορεί να προκληθούν διάφορα ατυχήματα, όπως να πέσει ένα σφυρί στο κεφάλι του περαστικού.

2. Μαύρη γάτα - Οι μαύρες γάτες είναι συνυφασμένες με τη μαγεία και γι' αυτό κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως φέρνουν κακή τύχη. Εντούτοις, υπάρχουν δύο παραλλαγές σε αυτή τη δεισιδαιμονία. Εάν μία γάτα περάσει από μπροστά σου θεωρείται κακή τύχη, ενώ αν έρθει προς το μέρος σου, τότε είναι καλός οιωνός. Στην περίπτωση του πρώτου σεναρίου, για να ξορκίσεις το κακό, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να φτύσεις.

3. Άναμμα 3 τσιγάρων με το ίδιο σπίρτο - Αυτή η δεισιδαιμονία προέρχεται από τους στρατιωτικούς κύκλους και χρονολογείται από τις μεγάλες εκείνες νύχτες στα χαρακώματα κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Εάν κάπνιζαν μαζί τρεις στρατιώτες, οι ελεύθεροι σκοπευτές θα τους εντόπιζαν εύκολα,» όπως υποστηρίζει ο Oliver. Εάν χρησιμοποιούσαν το ίδιο σπίρτο για να ανάψουν και τα τρία τσιγάρα, οι σκοπευτές θα παρατηρούσαν πως το σπίρτο καίει ακόμα μετά το άναμμα του πρώτου τσιγάρου και θα είχαν αρκετό χρόνο για να γεμίσουν τα όπλα τους, να στοχεύσουν και να πυροβολήσουν τον άτυχο τρίτο καπνιστή.

4. Καρότα για καλή όραση - Παρόλο που κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α, που περιέχουν τα καρότα, κάνει καλό στα μάτια, το λαχανικό από μόνο του δεν μπορεί να εγγυηθεί τέλεια όραση. Ο Oliver υποστηρίζει πως ο μύθος αυτός των παλιών γυναικών -ή η έξυπνη προσπάθεια των γονιών να κάνουν τα παιδιά τους να τρώνε λαχανικά- προέρχεται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Λεγόταν ότι οι Βρετανοί πιλότοι έτρωγαν τεράστιες ποσότητες καρότων για να βλέπουν από μεγάλο ύψος και στο σκοτάδι. Η φήμη αυτή είχε εξαπλωθεί ώστε να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από το γεγονός ότι είχε εφευρεθεί το ραντάρ και χρησιμοποιούνταν κατά του εχθρού,» προσθέτει ο Oliver.

5. Σταύρωμα των δαχτύλων - Η δεισιδαιμονία αυτή έχει θρησκευτικές ρίζες. Το σταύρωμα των δαχτύλων είναι ένα είδος ιερής προστασίας γιατί τα δύο δάχτυλα, που είναι το ένα πάνω στο άλλο, σχηματίζουν έναν κεκλιμένο σταυρό. Το τελετουργικό αυτό για «καλή τύχη» έχει διάφορες παραλλαγές ανά τον κόσμο. Στην Ελβετία, διπλώνουν τους αντίχειρές τους και τυλίγουν τα άλλα δάχτυλά τους γύρω, αντί για το κλασσικό σταύρωμα του δείκτη και του παράμεσου.

6. Ανοιχτή ομπρέλα μέσα στο σπίτι - Η προέλευση αυτής της πρόληψης είναι απλή: ό,τι σχεδιάστηκε για έξω πρέπει να παραμένει έξω. Παρόλο που η σημερινή εκδοχή της παλιάς δεισιδαιμονίας με την ομπρέλα περιορίζεται μόνο στην «κακή τύχη», ο Oliver υποστηρίζει πως τα παλιά χρόνια ήταν πολύ πιο σκοτεινή. «Τα παλιότερα χρόνια, το άνοιγμα της ομπρέλας μέσα στο σπίτι ήταν οιωνός θανάτου,» όπως εξηγεί ο ίδιος.

7. Γεμάτος φούρνος - Πρόκειται για μια παλιά εβραϊκή δεισιδαιμονία. Εάν ένας φούρνος έμενε άδειος, η οικογένεια θα πείναγε στο μέλλον. Για να αποφύγει κάποιος την πείνα, αρκούσε να αφήσει μέσα στον φούρνο ένα κομμάτι λαδόκολλα ή ένα τηγάνι. Η δεισιδαιμονία αυτή σχετίζεται με αρχαία τελετουργικά, κατά τα οποία άφηναν φαγητό για τους θεούς του νοικοκυριού, ώστε να προστατεύουν την οικογένεια.

8. Ανάποδα εσώρουχα - Εάν κάποιος έχει μια κακή μέρα, το μόνο που χρειάζεται για να την καλυτερέψει είναι να βάλει τα εσώρουχά του ανάποδα. Ο Oliver δεν είναι σίγουρος για την προέλευση αυτής της δεισιδαιμονίας αλλά δεν θα μας κάνει εντύπωση εάν αποδειχτεί πως προέρχεται από κάποια ξέφρενη φοιτητική εστία, ως ένα είδος «παρέλαση της ντροπής».

9. Φιλί με έναν μουστακοφόρο και γάμος - Υπάρχουν πολλές δεισιδαιμονίες που σχετίζονται με το γάμο. Μία από αυτές είναι πως αν μία γυναίκα φιλήσει έναν μελαχρινό άντρα κατά τη διάρκεια ενός γάμου, τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα της κάνουν πρόταση γάμου. Προσοχή όμως! Εάν μία γυναίκα φιλήσει έναν άντρα με μουστάκι και της μείνει μία τρίχα του στα χείλη της, τότε πιθανότατα η γυναίκα αυτή να μείνει ανύπαντρη.

10. Θαυμασμός βρέφους - Εάν είστε στην Κίνα και δείτε ένα πολύ όμορφο νεογέννητο μωρό, δεν θα πρέπει για οποιονδήποτε λόγο να εκφράσετε τον θαυμασμό σας. Στην Κίνα, θεωρείται μεγάλη γρουσουζιά ο θαυμασμός ενός νεογέννητου γιατί θεωρούν ότι τραβάει την προσοχή των φαντασμάτων και των δαιμόνων. Έτσι, συνηθίζεται να μιλούν με άσχημα λόγια για ένα μωρό, ώστε να κρατούν το κακό μακριά.

11. Μάσημα τσίχλας τη νύχτα - Ακόμα και αν έχετε άσχημη αναπνοή, το να μασήσετε τσίχλα μετά το δείπνο στην Τουρκία είναι κακή ιδέα. Οι Τούρκοι θεωρούν πως εάν μασήσουν τσίχλα τη νύχτα, ουσιαστικά μασάνε τη σάρκα των νεκρών.

12. Τετράφυλλο τριφύλλι - Λόγω της σπανιότητας των τετράφυλλων τριφυλλιών, εάν κάποιος βρει ένα, θεωρείται πολύ τυχερός. Σύμφωνα με τον Oliver, το σπάνιο αυτό φυτό αντιπροσωπεύει οτιδήποτε μπορεί να επιθυμήσει κάποιος: πλούτο, δόξα, αγάπη και υγεία.

13. Το γρουσούζικο 13 - Ο αριθμός 13 -και η Παρασκευή και 13- θεωρούνται γρουσουζιά σε πολλά μέρη, ενώ οι ρίζες αυτής της δεισιδαιμονίας φτάνουν πίσω στη Βίβλο. Θυμηθείτε πως ο Ιησούς είχε 13 μαθητές, μέχρι που ο ένας -ο Ιούδας- τον πρόδωσε.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


http://laografiaparadosi.blogspot.gr/2014/06/13.html


Πηγές :

http://www.newsbomb.gr/blogs/story/140398/13-kathimerines-deisidaimonies-ti-simainoyn-kai-apo-poy-proerhontai#ixzz31bVeeV7D

http://www.tokleidi.com/2013/10/deisidemonia/
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=289037&catid=3

http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&cid=1&aid=1100464
http://www.sansimera.gr/articles/499

Το Κλειδί της Σκέψης -www.tokleidi.com

http://www.tokleidi.com/2013/10/deisidemonia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου