Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο





Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο


Την λίμνη των Ιωαννίνων ανέκαθεν τη δούλευαν οι ψαράδες της περιοχής για τα νόστιμα ψάρια της (σήμερα τα πιο πολλά χρήματα τούς τα δίνουν οι βάτραχοι της λίμνης, γιατί τους εξάγουν στο εξωτερικό).
Στην εποχή όμως που κυβερνούσε τα Γιάννενα ο Αλή Πασάς, είχε μπει φόρος ένα γρόσι στην κάθε οκά τα ψάρια και τα χέλια που θα ψαρευόντουσαν μέσα στη λίμνη. Εκείνος που δε θα πλήρωνε, θα έχανε τα ψάρια του, που του τα έπαιρναν οι φοροεισπράκτορες του Αλή Πασά.
Φτωχοί καθώς ήταν όλοι τους, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μην πληρώσουν το φόρο, αλλά οι άνθρωποι του Αλή τους παρακολουθούσαν και τους έπαιρναν ό,τι είχαν όλη τη νύχτα τραβήξει.
Ένας γερο-θυμόσοφος ψαράς, βλέποντας το βιος του να καταστρέφεται και αντικρίζοντας τα ψάρια τους που τα φόρτωναν οι στρατιώτες του Αλή Πασά, είπε: «Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο», για να μείνει από τότε και να λέγεται σήμερα όταν θέλουμε να καταδείξουμε είτε την ακόρεστη πείνα είτε τον ανεκπλήρωτο πόθο, το απλησίαστο.
— Από το βιβλίο του Τάκη Νατσούλη Λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις

ΛΚΝ:
ειρωνικά για κπ. που μόνο να βλέπει μπορεί ό,τι πάρα πολύ επιθυμεί
ΛΝΕΓ:
για κάτι που επιθυμεί κανείς πάρα πολύ, αλλά το απολαμβάνει μόνο με τα μάτια, δεν μπορεί να το αποκτήσει

Για αγγλικά προτείνω:
look but do not touch (και σε ουσιαστικό, π.χ. a look-but-do-not-touch policy)
you can look but you can't touch
feast your eyes (but keep your hands off / to yourself)
it is strictly a feast for the eyes
dream on, dream on
και παρόμοια

Η έκφραση είναι όπως στον τίτλο και όχι «Φάτε μάτια ψάρια και η κοιλιά περίδρομο». Δηλαδή τα μάτια και η κοιλιά είναι προσφωνήσεις και οι προσεκτικές γραφίδες έβαζαν κάποτε και τα κόμματα: φάτε, μάτια, ψάρια και, κοιλιά, περίδρομο. Είδα κάπου και «φάτε, μάτια μ’, ψάρια και, κοιλιά μ’, περίδρομο».

Υποθέτω ότι εδώ ο περίδρομος δεν είναι το καταπέτασμα (κατεβάζω τον περίδρομο, περιδρομιάζω) αλλά η κακή σημασία (ο στομαχόπονος, ο κολικός του στομάχου, π.χ. περίδρομος να σε κόψει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου