Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

Η έκθεση «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς» ταξιδεύει στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

 «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς»
Η έκθεση, που εντάσσεται στον εορτασμό των 40 χρόνων του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, ταξιδεύει στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, που θα είναι και ο τελευταίος της σταθμός (μετά το Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου και τον «Ελληνικό Κόσμο» στην Αθήνα), όπου και θα παραμείνει από τις 30 Οκτωβρίου 2014 έως και τις 19 Απριλίου 2015.

Η έκθεση συγκεντρώνει πάνω από 40 αυθεντικά χαρακτηριστικά ελληνικά ενδύματα από τον 18ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο «Ελληνικό Κέντρο» στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο του 2014 -με αφορμή τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του, αλλά και τα σαράντα χρόνια λειτουργίας του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος- στη μνήμη της Κούλας Λαιμού.

Η έκθεση επικεντρώνεται στην εξέλιξη των τοπικών φορεσιών του ελλαδικού χώρου γύρω στον 18ο αιώνα, εντοπίζοντας κατάλοιπα ενδυματολογικών σχημάτων μιας περιόδου με ελάχιστες σχετικές πληροφορίες. Τα σχήματα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για ό,τι επρόκειτο να ακολουθήσει στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν με τα ρομαντικά κινήματα αποκρυσταλλώθηκαν οι τοπικές φορεσιές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και αλλού.

Αφετηρία της έκθεσης αποτελούν δύο τύποι ενδυμάτων, το φόρεμα της Κάσου-Καρπάθου και το πολύπτυχο, ριχτό φόρεμα της Κρήτης που φαίνεται πως διαμορφώθηκε κυρίως στην Ιταλία στους χρόνους της Αναγέννησης. Τα ενδύματα αυτά αποτέλεσαν τη βάση για τις φορεσιές του Αιγαιοπελαγίτικου χώρου.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μία σειρά από «πουκάμισα» που εισάγουν στη «δαλματική», ένδυμα που αποτέλεσε τη βάση των υπόλοιπων ελληνικών ενδυμάτων και εξαιρετικές φορεσιές από τη Σκόπελο, το Τρίκερι, τη Σκύρο, την Αστυπάλαια, τα Ψαρά, τις Σπέτσες, το Καστελόριζο, την Κάρπαθο, τον Γιδά, το Σουφλί, το Στεφανοβίκι, καθώς και σπάνιες φορεσιές από την Κύμη, τα Γιάννενα, τον Πύργο και την Αθήνα, που δεν εκτίθενται συχνά.


Σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης παρουσιάζονται οι φορεσιές της Αυλής. Πρόκειται για τις ενδυμασίες που εισήγαγαν η βασίλισσα Αμαλία (1837) και στη συνέχεια η βασίλισσα Όλγα (1867), οι οποίες επηρέασαν τις αστικές αλλά και τις αγροτικές ενδυμασίες στον ελλαδικό χώρο. Τα ενδύματα αυτά αναδεικνύουν την αλληλεπίδραση της δυτικής αισθητικής με την ελληνική.Η συλλογή των ενδυμάτων που εκτίθενται στην έκθεση «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς» αποτελούν μέρος της συλλογής του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, εκτός από δύο (το φόρεμα της Κάσου-Καρπάθου και το πολύπτυχο, ριχτό φόρεμα της Κρήτης) που προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Οι κούκλες είναι από τη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η σκηνογράφος-ενδυματολόγος και πρόεδρος του ΠΛΙ Ιωάννα Παπαντωνίου και τη σκηνογραφική επιμέλεια ο Σταμάτης Ζάννος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από την κυρία Άντρη Αναστασιάδη, σύζυγο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 31 Οκτωβρίου 2014, στις 19.30.

Ειδικές ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στην έκθεση από την κυρία Ιωάννα Παπαντωνίου την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014, ώρα 16:30 και το Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2014, ώρα 10:30.

Διάρκεια έκθεσης
30 Οκτωβρίου 2014-19 Απριλίου 2015
http://www.pli.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=247&Itemid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου