Περιγραφή : Ένα σιροπιαστό γλυκό που θυμίζει γαλατόπιτα ή γαλακτομπούρεκο (χωρίς αυγά) και είναι πολύ εύκολο.
Στα Καλύβια και στην Κερατέα Αττικής ως έθιμο το κάνουν οι νοικοκυρές για τις απόκριες.
Τι χρειαζόμαστε:
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα φρέσκο
1 φλ.τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλ.τσαγιού ζάχαρη
3-4 κ.σ.βούτυρο
2 βανίλιες
2-3 φύλλα κρούστας
κανέλα σε σκόνηΓια το σιρόπι:
2 φλ.τσαγιού ζάχαρη
2 φλ.τσαγιού νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 κ.γ.χυμό λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
Πώς το κάνουμε:
Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι
Προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμι μέχρι να δέσει η κρέμα και να βγάλει φουσκάλες
Μόλις δέσει η κρέμα ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε
Παίρνουμε ταψάκι στρογγυλό 36 εκατ. (ή ταρτιέρα), βουτυρώνουμε και στρώνουμε τα φύλλα (μόνο το τελευταίο δεν βουτυρώνουμε καθώς θα πέσει από πάνω η κρέμα)
Απο πάνω ρίχνουμε την κρέμα και διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν σε κόθρο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς πάνω κάτω (προσοχή να ψηθεί καλά απο κάτω)
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 10 λεπτά
Όταν το γλυκό θα είναι χλιαρό ρίχνουμε απο πάνω το σιρόπι ζεστό
Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι της Νίκης Μερκούρη. Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που απαντάται σε πολλές περιοχές σε αρκετές παραλλαγές.
Στην Πελοπόννησο το πουπέκι περιέχει τραχανά και κατσικίσιο τυρί.
Στην συγκεκριμμένη συνταγή έχω μειώσει την ποσότητα της ζάχαρης γιατί νομίζω ότι ήταν υπερβολικά γλυκό. Αναλόγως τα γούστα σας.
Τι χρειαζόμαστε:
Για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα φρέσκο
1 φλ.τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλ.τσαγιού ζάχαρη
3-4 κ.σ.βούτυρο
2 βανίλιες
2-3 φύλλα κρούστας
κανέλα σε σκόνηΓια το σιρόπι:
2 φλ.τσαγιού ζάχαρη
2 φλ.τσαγιού νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 κ.γ.χυμό λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
Πώς το κάνουμε:
Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι
Προσθέτουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμι μέχρι να δέσει η κρέμα και να βγάλει φουσκάλες
Μόλις δέσει η κρέμα ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε
Παίρνουμε ταψάκι στρογγυλό 36 εκατ. (ή ταρτιέρα), βουτυρώνουμε και στρώνουμε τα φύλλα (μόνο το τελευταίο δεν βουτυρώνουμε καθώς θα πέσει από πάνω η κρέμα)
Απο πάνω ρίχνουμε την κρέμα και διπλώνουμε τα φύλλα που εξέχουν σε κόθρο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς πάνω κάτω (προσοχή να ψηθεί καλά απο κάτω)
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 10 λεπτά
Όταν το γλυκό θα είναι χλιαρό ρίχνουμε απο πάνω το σιρόπι ζεστό
Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι της Νίκης Μερκούρη. Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που απαντάται σε πολλές περιοχές σε αρκετές παραλλαγές.
Στην Πελοπόννησο το πουπέκι περιέχει τραχανά και κατσικίσιο τυρί.
Στην συγκεκριμμένη συνταγή έχω μειώσει την ποσότητα της ζάχαρης γιατί νομίζω ότι ήταν υπερβολικά γλυκό. Αναλόγως τα γούστα σας.
Πηγή https://www.sintagespareas.gr/sintages/poupeki.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου