Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Τα Κοκά


Τα Κοκά. Ένα ξεχασμένο έθιμο της Καθαρής Τρίτης στην περιοχή μας
Ο μέγας Μάρκος Βαμβακάρης έλεγε ότι ο άνθρωπος πρέπει να καταλάβει δύο πράγματα: την ιστορία του τόπου του - για να ξέρει που περπατάει - και το παιχνίδι της ζωής.

Φθάνοντας προς το τέλος της Αποκριάς με την ελευθεριότητα που την διακατέχει, την ακολουθεί η νηστεία της Καθαρής Δευτέρας όπου στην Κερατέα παλιότερα, ήταν αυστηρή νηστεία με κατανάλωση αποκλειστικά νερού. Ωστόσο θα πρέπει να πρέπει να σημειώσουμε ένα ξεχασμένο έθιμο στην περιοχή.

Τα Κοκά. Ακολούθως την Τρίτη αμέσως μετά την νηστεία της Καθαράς Δευτέρας, η νύφη που ήταν είτε παντρεμένη είτε αρραβωνιασμένη έστελνε (ή πήγαινε) τα Κοκά στο σπίτι της πεθεράς. Τα Κοκά ήταν διάφορα νηστίσιμα τρόφιμα και ποτά (ζάχαρη, καφές, σταφίδες, ξερά σύκα κλπ) αλλά και ένα ζευγάρι παντόφλες, κάλτσες, ρόμπα ή κάτι άλλο.Σημειώνεται ότι τα χρόνια εκείνα ήταν φτωχικά και η πεθερά υπολόγιζε σε σημαντικό βαθμό αυτού του είδους την παροχή. Δεν έλειψαν αρκετά περιστατικά «παρεξήγησης» σε περίπτωση μη τήρησης του εθίμου. Ταυτόχρονα η τήρηση του σήμαινε σεβασμό στην παράδοση αλλά και στην μητέρα του ανδρός της, την πεθερά.

Η πεθερά με την σειρά της δώριζε στην νύφη ένα κέντημα ή ένα κεφαλομάντηλο.

(Πηγή Κερατέα της Αττικής, Χρ Ρώμας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου