Κυριακή 20 Απριλίου 2014

ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ - Χειμαριώτικο



Tsopanis Constantinos
7 Απριλίου στις 9:53 μ.μ.


Σύμφωνα με μαρτυρία του μεγάλου δασκάλου Νίκου Σαραγούδα από το Σπάτα, όπως και άλλων παλαιών μουσικών όπως ο μπάρμπα Βαγγέλης Στουραΐτης, η Κερατέα ήταν το μόνο από τα χωριά των Μεσογείων όπου τους ζητούσαν σε γιορτές και πανηγύρια να παίξουν τον Χειμαριώτικο. Το γεγονός είναι ενδεικτικό της καταγωγής πολλών οικογενειών της Κερατέας.
ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑΣ ΧΑΛΚΙΑΣ - Χειμαριώτικο
Ο Πέτρος (Πετρολούκας) Χαλκιάς είναι μουσικός, μέλος μιας οικογένειας ξακουστής για την συνεισφορά της στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Γεννήθηκε στο Δελβινάκι της Ηπείρου το 1934 και ασχολήθηκε με την τέχνη του κλαρίνου που ήταν παράδοση στην οικογένειά του.
Δισκογραφία: * Μοιρολόγια και γυρίσματα * Χοροί και τραγούδια της Ηπείρου * Σκοποί και τραγούδια της Ηπείρου * Με κέντημα δικό του * Δρόμοι της ψυχής * Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς και Κομπανία * Αναμνήσεις της Ηπείρου * Αυτή είναι η Ήπειρος






Tsopanis Constantinos Σε κάποιες οικογένειες του τόπου μάλιστα έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα η προφορική μνήμη για τον τόπο καταγωγής τους και δη για τον ως άνω αναφερόμενο.
7 Απριλίου στις 10:02 μ.μ. · 


Βαγγελης Μερκουρης Ο παππους μου θυμοταν ακριβως τους τοπους καταγωγης.Πριφτηδες απο Κορυτσα,Δημαιοι(ολοι δηλαδη Χατζη/Κολια- κτλ απο Χιμαρρα,Μερκουρηδες απο Χιμαρα,Λιαπαιοι απο Αυλωνα,Μεγγουλαιοι απο το ομωνυμο χωριο,Παναριτηδες απο το Παναριτι,Λιαγγαιοι απο Χιμαρρα ειναι τα λιγα που μου ερχονται στο μυαλο
8 Απριλίου στις 3:53 μ.μ. · 


Βαγγελης Μερκουρης εμενα η οικογενειακη προφορικη παραδοση επιβεβαιωθηκε μετα απο μια συναυλια μου στη Β.Ιταλια οπου με πλησιασε συγκινημενη η κα Βασιλικη Μερκουρη απο το Πυλουρι Χιμαρρας και μου ειπε οτι ολοι οι Μερκουρηδες του κοσμου προερχονται απο το μικρο αυτο χωριο.Με καλεσε να το επισκεφτω και αποδεχτηκα την προσκληση της με δεος....μετα απο 800 χρονια να δεις τον τοπο απ'οπου εφυγαν οι προγονοι μας για την εποποιια τους ειναι τουλαχιστον συγκλονιστικο...
8 Απριλίου στις 3:57 μ.μ. ·


Tsopanis Constantinos από την περιοχή της Χειμάρρας έχουν κατέβει και οι Τσοπάνηδες της Κερατιάς και του Λαυρίου (μια οικογένεια), με τέσσερις χιλιάδες γίδια και εβδομήντα άλογα. εγκαστάθηκαν πρώτα στο τογάνι, στον λόφο πριν τη σκάλεζα και τον χειμώνα πήγαιναν για χειμαδιά στα αμπελάκια της σημερινής Αναβύσσου, όπου τότε ήταν ακόμα τέσσερα ιδιόκτητα τσιφλίκια και το μέρος ακατοίκητο.
8 Απριλίου στις 4:09 μ.μ. · 


Tsopanis Constantinos αντιθέτως οι Μπότσηδες της Κερατιάς, όπως και οι Μακρυνόρηδες, είναι Βιλιώτες, από τα Βίλια του Κιθαιρώνα, που κατέβηκαν για εξεύρεση εργασίας λόγω της Γαλλικής Εταιρείας κατά την περίοδο της βιομηχανικής έπαναστάσεως.
8 Απριλίου στις 4:13 μ.μ. · 


Tsopanis Constantinos ένα μεγάλο δε μέρος των Πριφταίων της Κερατιάς είναι από τον Κουβαρά, εξ' ου και το παρωνυμιό τους "Κουβαριώτης". σημειωθήτω δε ότι οι Πριφταίοι της Κερατιάς ΔΕΝ είναι όλοι ένα σόι.
8 Απριλίου στις 4:18 μ.μ. 


Tsopanis Constantinos από τα Βίλια - Κριεκούκι κατήγετο επίσης και η οικογένεια Αναστασίου που μετώκοισε στην Κερατέα περί το 1870 και σήμερα έχει εκλείψει ως έπώνυμο λόγω μη αρρενογονίας.
13 Απριλίου στις 11:43 π.μ. · 


Βαγγελης Μερκουρης ενα σόι δεν ειναι ουτε οι Ρωμαιοι...
19/4/2014 · 


Tsopanis Constantinos όπως επίσης και οι Αθανασίου (Κέπεση), ήρθαν από τη Μάντρα την εποχή του Σερπιέρη.
20/4/2014 ·

https://www.facebook.com/groups/kerataiapolis/679062355488635/?notif_t=group_activity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου